Zoek binnen onze kennisbank

Naar bijvoorbeeld documenten, whitepapers, publicaties

Vertrouw niet teveel op vertrouwen

artikel

De belangrijkste pijler voor een strategische samenwerking is vertrouwen. Dat zien we zowel in de praktijk als in de literatuur.

Professor dr. Geert Duijsters is hoogleraar entrepreneurschap en decaan van de Economie faculteit aan de Universiteit van Tilburg en is het daar niet mee eens. “Vertrouwen is een overgewaardeerd begrip en levert juist problemen op.”


“Te veel vertrouwen leidt ertoe dat we zaken aan de voorkant niet goed met elkaar afspreken. Kijk maar naar een huwelijk. Als je begint over huwelijkse voorwaarden, denkt je partner dat je er geen vertrouwen in hebt. Je durft niet eens te vragen of het wellicht verstandig is je naam achter op dat ene schilderij te zetten.” Duijsters tipt: “Maak bij samenwerkingsverbanden vooraf kraakheldere en concrete afspraken over doemscenario’s die je tegen kúnt komen. Manage de verwachtingen. Juíst als je een droomhuwelijk denkt aan te gaan en op een roze wolk zit.”


Alliantie management is een vak
Het viel Duijsters eind jaren 90 - toen hij in Amerika was - al op dat wereldwijd 50% van de samenwerkingen mislukt. Dat is nog steeds zo. “Dit gegeven boeide me. Ik deed onderzoek en ontdekte dat de bedrijven die wél slaagden hoog inzetten op alliantie vaardigheden. Zij zien alliantie als een project. Hebben er mensen bij betrokken die deskundig zijn op het gebied van samenwerking. Deze bedrijven zijn er structureel mee bezig. Alliantie is zoveel meer dan af en toe samenkomen. Alliantie management is een vak. Samenwerken met een alliantie partner is vaak vooral lastig omdat er geen hiërarchie is en je afhankelijk bent van die ander. Continu moet je op zoek naar de balans tussen jouw gewin en die van je partner.”

Download hieronder het hele artikel.

Download publicatie

2019-05/geert-duijsters.pdf pdf